• info@drosinstallatietechniek.nl

Zo wordt je een betere vorkheftruckchauffeur

vorkheftruckchauffeur

Zo wordt je een betere vorkheftruckchauffeur

Misschien ben je werkzaam in de bouw of in bijvoorbeeld een magazijn en rij je voor je werk vaak op een vorkheftruck. De meeste mensen weten wel iets van een heftruck af, maar hebben geen idee hoe ze het moeten besturen en wat er allemaal bij komt kijken. Waarschijnlijk had jij dit gevoel ook toen je net begon met het besturen van een heftruck en heb je misschien ook wel een cursus gevolgd. In deze blog lees je hoe je nu eigenlijk een betere bestuurder wordt van zo’n vorkheftruck en je er bij je werkgever in uitblinkt. Niet alleen een leuk complimentje voor jezelf, maar ook goed voor de veiligheid op jouw werkplek.

De cursus

Als eerst is het natuurlijk aan te raden om een cursus te volgen. De meeste werkgevers stellen dit verplicht, maar officieel is het dat niet. Deskundigheid voor het rijden op een intern transportmiddel is echter wel vereist volgens de Arbowet. Ook kunnen verzekeringsmaatschappijen mogelijk geen schade verzekeren wanneer iemand zonder certificaat een ongeval veroorzaakt. Het is dus zeker geen overbodige luxe, zo’n heftruckcertificaat. De cursus duurt meestal twee dagen en wordt afgesloten met een examen. Zodra je die hebt gehaald ontvang je een certificaat dat vijf jaar geldig is. Na die tijd moet je een herhalingscursus volgen.

Wordt een betere chauffeur

Na het behalen van je heftruckcertificaat beheers je de basiskennis van de besturing en kun je het in de praktijk brengen. Vooral wanneer je in een magazijn werkt zul je veel uren per dag rondbrengen op de heftruck. Je zult merken dat je, net als bij je autorijbewijs, de meeste kennis in de praktijk opdoet. Om je net even een grotere voorsprong te geven, zorg dan dat je bij het instappen eerst altijd de machine controleert op schade en onregelmatigheden. Je wilt je dag niet beginnen met een heftruck met mankement. Verder hou je je handen binnenboord. Steek vooral niet je handen of vingers buiten de kooi wanneer je aan het rijden bent, de kans op letsel is dan namelijk zeer groot. Als je met een lege vork rondrijdt zorg je er natuurlijk altijd voor dat de vork in jouw zicht staat, dus net iets boven de grond en gekanteld. Net als bij het autorijden is eigen het meest belangrijke goed kijken. Kijk in de richting waar je heen rijdt en kijk goed vooruit om eventuele risico’s snel te herkennen en hierop actie te ondernemen. Verder ga je natuurlijk ook niet rijden met een onstabiele lading. Zorg ervoor dat de lading laag vervoerd wordt en licht naar achter gekanteld staat. En last but not least, draag je gordel!

Totaal

Laat je bericht achter