• info@drosinstallatietechniek.nl

Wat zijn OSB platen?

Wat zijn OSB platen

Wat zijn OSB platen?

Lees over OSB platen, en wat je ermee kan doen. Om eerst antwoord te geven op de vraag; wat zijn OSB platen? OSB staat voor oriented strand board en bestaat uit verlijmde houtsnippers. Het is spotgoedkoop bouwmateriaal, maar het heeft zich aan alle kanten bewezen.

Je kan er meer mee dan enkel dakbeschot

Als je voor in huis een tafel wil maken, dan is OSB in mindere maten geschikt. Het is van belang om het materiaal te gebruiken bij ruwbouw. Het is goede underlayment en het heeft zich bewezen als dakbeschot. Dus bij het bouwen van een kap komen er eerst spanten, dan timmer je dat dicht met OSB platen, en daarop komen de tengels en pannenlatten. Als de zolder niet is geïsoleerd, kijk je op de vliering zo tegen de OSB platen aan. Deze trekken niet krom, en als de dakpannen goed liggen gaat het niet zomaar rotten. OSB platen worden vaak ook gebruik als vloeren in een houtskeletbouw woning.

Leuk materiaal voor de hobby

Hout is duur. Maar een OSB plaatje van 9 mm dik en 122 X 61 cm groot kost in verhouding niet zoveel. Soms kom je weleens op het internet een leuke bouwtekening tegen, die je wilt gaan uitwerken door middel van timmeren. Het kan gaan om van alles gaan, bijvoorbeeld een voetenbankje. Velen hebben timmeren als hobby omdat je daar zoveel eer van hebt, maar kampen met de hoge prijzen van het materiaal. Wanneer je dan kiest voor de ruwere OSB plaat, dan kun je voor een prikkie iets leuks timmeren. Door de relatief lage prijs is OSB erg laagdrempelig en leuk om mee te werken. Daarnaast is er tegenwoordig ook de mogelijkheid om OSB platen op maat te bestellen. 

OSB platen met tong en groef

Vaak wordt de vraag, wat zijn OSB platen beantwoord met, dat is een dansvloertje. Het klopt inderdaad dat je met OSB plaat snel een vloer kan maken. Het gaat dan om platen met tong en groef, zodat er tussen de platen nauwelijks een naad zit. Mocht je bijvoorbeeld een partytent in de tuin hebben, en het gazon onder de tent dreigt een modderpoel te worden, een vloertje van OSB platen is snel gemaakt. Een aantal ribben op het gras, OSB platen erop en vastschroeven, en je hebt een stevig vloertje.

Bron: www.schilder-inutrecht.nl 

Totaal

Laat je bericht achter