Bedwantsen in je huis is natuurlijk heel vervelend. Bedwantsen zijn kleine beestjes van ongeveer 6 mm groot en ze zijn roodbruin van kleur in een ovale vorm. Ze verstoppen zich in een donker hoekje en komen ‘s nachts tevoorschijn om mensen en dieren te prikken voor hun bloed. Nett zoals iets als muggen dus. In dit artikel bespreken we hoe je een bedwants beet kan herkennen en wat je er tegen kan doen.
Bedwantsen komen veel voor in bedden of matrassen dus als je bijvoorbeeld naar een hotel bent geweest waar de schoonmaak niet goed is gedaan door het hotel schoonmaakbedrijf of de werknemers kan het voorkomen dat je bedwants beten krijgt door het matras.
Je kan beten van bedwantsen eigenlijk overal oplopen. Meestal gebeurd dit in een bed waar je in hebt geslapen omdat ze daar het meest voorkomen. Vandaar ook de naam: bedwantsen. Deze beestjes zitten vooral in hotel en pensions maar ook in huizen en soms ook in ziekenhuizen bioscoop of zelfs het openbaar vervoer. Bedwantsen kunnen via je bagage in de naden van koffers, beddengoed en kleren in je huis binnenkomen. Ook via tweedehands spullen kan je ze makkelijk in huis nemen.
Controleer deze spullen dan ook goed. Bedwantsen kruipen s nachts uit de donkere kieren en naden waar ze zich hebben verstopt. Ze zijn heel snel dus daarom kunnen ze zich makkelijk verspreiden via schuren in de muren, langs de leidingen en tegen het plafond. Zo kunnen ze makkelijk naar andere verdiepingen of kamers komen. hotelschoonmaak is daarom ook heel belangrijk in hotels.
De bultjes van een bedwants kan je vergelijken met een muggenbult of beet. De beet zelf voel je niet. Op de plek waar de bedwants heeft gebeten ontstaat er een rood klein bultje. Vaak zitten er een paar bultjes op een rij dicht bij elkaar. De bultjes jeuken net zoals bij een muggenbult. Sommige mensen reageren heftiger op een bedwants beet dan de ander. De ene heeft daarom ook meer jeuk of roodheid terwijl de ander en amper last van heeft of geeneens opmerkt.
Er kan soms ook een allergische reactie ontstaan waardoor ook op andere plekken er heftige jeukende bultjes ontstaan. Het kan ook zijn dat je geen bultjes krijgt en geeneens merkt dat je bent beteen door een bedwans. De beet kan gelukkig geen kwaad. Bedwantsen dragen geen ziektes aan de mens over maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het heel vervelend is. De bultjes genezen gelukkig heel snel. De rode bultjes zijn na een paar weken volledig weg. Je moet de bultjes niet openkrabben want dat kan een ontsteking veroorzaken. Dan kan er ook een klein litteken achter blijven.
Heb je ernstige jeuk en krijg je ook op andere delen van je lichaam veel bultjes? Dan ben je waarschijnlijk allergisch. Neem dan contact op met de huisarts. Die kan je dan medicijnen tegen de jeuk geven.