• info@drosinstallatietechniek.nl

Wat is metaalbewerking precies

metaalbewerking

Wat is metaalbewerking precies

De naam metaalbewerking dekt al een groot deel van de spreekwoordelijke lading. Metaalbewerking is een term welke gebruikt wordt voor veel uiteenlopende processen waarin één ding centraal staat. Er wordt metaal bewerkt. 

 

En hoewel je het niet direct zou zeggen is metaalbewerking al heel oud. We doen het al sinds we metaal ontdekte, zo’n 8000 jaar geleden. Ze kende onze geschiedenis een bronstijd en een ijzertijd. 

Wat houdt het in

Metaal kan op verschillende manieren bewerkt worden en al deze mogelijkheden vallen onder de term metaalbewerking. Vaak wordt het gedaan als onderdeel van het maken van metalen onderdelen, assemblages, halffabricaten of complete metalen constructies. 

 

Denk bijvoorbeeld aan machines of machine frames, auto’s, bruggen, schepen maar ook kunstwerken of sieraden zijn voortgekomen uit het bewerken van metaal. Hoewel in die laatste categorie vaak gewerkt wordt met edelmetalen.

 

Metaalbewerking is dus een breed begrip waar vele disciplines onder kunnen vallen. 

Verschillende processen

Sinds de ijzertijd heeft het bewerken van metaal grote sprongen gemaakt. Voor die tijd was brons het enige materiaal en omdat het niet smeedbaar is, was dat zeer lastig te bewerken.


IJzer daarentegen is wel smeedbaar. De ijzertijd zorgde daarom voor een grote verandering omdat het ook nog eens in vormen gegoten kan worden.

Metaalbewerking tegenwoordig

Tegenwoordig gebruiken we vooral machines om metaal te bewerken. De metaalsmid dit het ijzer in ovens verwarmt en op een aambeeld smeed tot de gewenste vorm is bijna uit het straatbeeld verdwenen.

 

Tegenwoordig hebben we veel verschillende soorten metaalbewerking. Deze worden over het algemeen ingedeeld in 2 soorten;

 

De niet verspanende metaalbewerking. 

Dit is de grootste groep binnen de metaalbewerking. Binnen deze groep vinden we o.a.; zetten, walsen en snijden. Maar ook smeden, gieten, lassen of solderen. 

 

De verspanen metaalbewerking

Binnen deze groep vinden we vooral bewerkingen waarbij metaal door verspaning in de juiste vorm wordt gebracht. Voorbeelden hier van zijn slijpen, frezen, draaien, boren, schaven en zagen. 

 

Conclusie

Metaalbewerking is het proces waarbij metaal bewerkt wordt om individuele onderdelen, assemblages of grootschalige constructies te maken. Het is een breed begrip waaronder veel soorten van bewerking vallen waarbij grote schepen kunnen worden gemaakt maar ook de kleinste sieraden.

 

Totaal

Laat je bericht achter