• info@drosinstallatietechniek.nl

Wat is een mangatwacht?

mangat

Wat is een mangatwacht?

Een mangatwacht komt in actie op het moment dat medewerkers een besloten ruimte moeten betreden, bijvoorbeeld voor onderhoudswerkzaamheden of het uitvoeren van een reparatie. Vaak zijn deze moeilijk te bereiken ruimtes toegankelijk via een vernauwde doorgang, een mangat. De mangatwacht blijft gedurende zijn dienst bij het mangat, maar betreedt zelf de besloten ruimte niet. Het is de taak van de mangatwacht toezicht te houden op de veiligheid van de medewerkers die op dat moment aan het werk zijn in de besloten ruimte. 

Werken in besloten ruimten


Enkele voorbeelden van besloten ruimten zijn liftschachten, tunnels en luchtkanalen. Ook silo’s, bouwputten, kelders, kruipruimtes, rioolstelsels, installatieruimtes, machinekamers en onder andere pijpleidingen zijn doorgaans ruimtes van besloten aard. Besloten ruimten kunnen dus heel uiteenlopende plekken zijn. Werkgevers en werknemers herkennen een besloten ruimte niet altijd als zodanig. Dat is gevaarlijk, juist omdat het werken in een besloten ruimte voor de medewerkers ter plaatse de nodige risico’s met zich meebrengt. 

Risico’s

Door het karakter van besloten ruimten zijn er meerdere risico’s verbonden aan het werken op deze plekken. Denk hierbij aan het gevaar op verstikking of bedwelming door slechte ventilatie. Door de beperkte bewegingsvrijheid in een besloten ruimte kan er voor de medewerker verder een risico op beknelling ontstaan. Afhankelijk van de specifieke ruimte kunnen daar nog explosiegevaar, gevaar voor elektrocutie en brandgevaar aan toegevoegd worden. Mocht er iets misgaan, dan wordt evacuatie bovendien bemoeilijkt door de geringe toegankelijkheid van dit type locaties. 

Veilig werken

Door de vele risico’s verbonden aan het werken in een besloten ruimte, is er specifieke regelgeving die gericht is op het vergroten van de veiligheid van werknemers die deze ruimtes moeten betreden. Ook kun je een speciale training of toolbox veilig werken in besloten ruimten volgen om meer te leren over de risico’s en hoe je hierop kunt handelen. Eén van de maatregelen om het veilig werken in een besloten ruimte te vergroten, is de aanstelling van een mangatwacht. De mangatwacht is er speciaal om toezicht te houden en te handelen in geval van nood.

Training tot mangatwacht


De rol van een mangatwacht is dus er eentje met grote verantwoordelijkheid. Met een besloten ruimte training kun je een traject volgen waarmee je het certificaat tot mangatwacht kunt behalen. In deze training worden theorie en praktijk gecombineerd en leer je alles over deze belangrijke veiligheidsfunctie. Zo is er aandacht voor het uitlezen van meetapparatuur, leer je hoe je toezicht houdt én hoe je effectief communiceert met de medewerkers in de besloten ruimte. Daarnaast leer je gevaren herkennen en zul je getraind worden in het handelen in geval van nood. 

De training besloten ruimte training Manatwacht is één van de vele trainingen die aangeboden wordt. Elke besloten ruimte training heeft zijn eigen karakteristieken en dient een ander doel. Kijk voor meer informatie op de website van Eurosafe Solutions.

Totaal

Laat je bericht achter