• info@drosinstallatietechniek.nl

Wat is een drukveer en welke heb ik nodig?

Wat is een drukveer en welke heb ik nodig?

Wat is een drukveer en welke heb ik nodig?

Er zijn veel verschillende soorten veren. De drukveer is echter de meest gebruikte veersoort. Deze veersoort kennen we allemaal uit producten als balpennen en schokdempers. De drukveer is er in veel vormen en maten. Vroeger werden ze ter plekke gemaakt, maar tegenwoordig zijn er gespecialiseerde bedrijven die veren ontwikkelen.

Wat is een drukveer?

Een drukveer is een elastisch constructieonderdeel dat bedoeld is om tegenkracht te leveren die toeneemt met de belasting. Het wordt gebruikt in producten waar drukkracht nodig is: van balpennen tot industriële machines. Om de veer te vervormen moet je hem indrukken, vandaar de naam drukveer. Vanwege de vorm noemen we deze veer ook wel een spiraalveer of schroefveer.

Onder invloed van kracht vervormt de veer en neemt deze energie op. Zodra de kracht wegvalt, neemt de veer zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Hij geeft dan de opgenomen energie weer terug. Wanneer de veer niet genoeg tegenkracht meer geeft, of niet naar zijn oorspronkelijke staat terugveert, is deze aan vervanging toe.

Materiaalsoorten

Wanneer je een drukveer wilt kopen, kun je kiezen uit twee materiaalsoorten: verenstaaldraad en roestvast verenstaal. Voor vochtige omgevingen is het verstandig om te kiezen voor een roestvrijstalen draad.

Welke drukveer heb je nodig? 

Er bestaat een ruim aanbod aan drukveren. Daarom is het belangrijk dat je het juiste type bestelt. Je dient in ieder geval rekening te houden met de draaddikte, diameter en lengte. Iedere veer heeft andere specificaties en mechanische eigenschappen. Met een online verencalculator kun je eenvoudig berekenen welke drukveer je nodig hebt. 

In de calculator vul je de volgende parameters in: het materiaalsoort, de veerkracht in Newton (F1), de bijbehorende veerweg in mm (f1) en de Diameter hart-op-hart (Dm). Heb je hier hulp bij nodig? Een gespecialiseerd bedrijf in drukveren kan desgewenst aanwijzingen geven. Zij helpen je graag bij het nauwkeurig bepalen van de benodigde parameters. 

Nu je weet welke drukveer je nodig hebt, bestel je deze eenvoudig via een webwinkel. Het kan zijn dat de standaard drukveren niet volledig aansluiten op jouw wensen. Het is in dat geval ook mogelijk om een drukveer op maat te laten maken. Een goede adviseur helpt je hier graag bij.

Drukveer kopen?

Drukveren zijn er in uiteenlopende diameters en lengtes. Je kunt ze los bestellen of per doos. De meeste standaard veren zijn uit voorraad leverbaar. Met behulp van een verencalculator bepaal je welke drukveer je nodig hebt. Het is ook mogelijk om specifieke drukveren op maat te laten maken. Neem contact op met een specialist voor de mogelijkheden.

Totaal

Laat je bericht achter