• info@drosinstallatietechniek.nl

Wat is een cementdekvloer?

Cementdekvloer

Wat is een cementdekvloer?

Een cementdekvloer bestaat uit zandcement en water en wordt uitgesmeerd over het vloeroppervlak. De vloer rust op de constructie van de vloer en de eindvloer. Cementdekvloeren worden vaak in badkamers gebruikt vanwege hun hoge vochtbestendigheid. Ook moet er een afschot legging zijn in de badkamer. Op deze manier kan het water makkelijk van de douche naar het putje stromen. De vloer moet verder waterpas worden gelegd maar wel met afschot zo dat de badkamer niet blanco komt te staan van het water. Een gietvloer daartegen kan niet op afschot worden gelegd wat een cementdekvloer wel kan. De cementdekvloer is als ware een soort ondervloer. Deze kan bijvoorbeeld een oude ondervloer vervangen of egaliseren. Ook kunnen vloerverwarming en onderliggende leidingen met een cementdekvloer worden weggewerkt.


Hoe wordt een cementdekvloer gelegd?


Een cementdekvloer kan het beste door een vakman worden gelegd. De vloerdikte bestaat meestal uit ongeveer 30 tot 65 mm. Het gaat om een ondervloer waarover dus een eindvloer wordt gelegd. Hoe meer leidingen of bijvoorbeeld vloerverwarming er onder komen te liggen hoe dikker de cementdekvloer dient te zijn. Naast vast kan een cementdekvloer ook in zwevende toepassing worden geplaatst. Bij een zwevende vloer wordt een folie gelegd die vochtwerend is. Op deze manier hecht de vloer niet rechtstreeks aan de ondervloer. Het goedje van de cementdekvloer wordt gegoten en met een rei over het vloeroppervlak verspreid. Met een spaan wordt de vloer vervlakte geëgaliseerd.

Voor- en nadelen cementdekvloer
De grote voordelen zijn dat de vloer door middel van een afschot kan worden geplaatst. Verder kan de vloer als goede ondergrond dienen voor onder andere tegels, keramiek of een kunststof vloer. De vloer is extra geschikt voor ruimtes die vochtig zijn zoals badkamers en WC’s. Nadeel is wel dat de vloer soms wat minder elastisch is en er makkelijk scheuren in kunnen ontstaan. Tevens neemt het drogen meer tijd in beslag dan bij een gietvloer. Het aanbrengen dient door een professionele vakman te worden gedaan omdat het zeer arbeidsintensief en zwaar is om zelf de vloer aan te leggen. Het kost daarom ook wat meer dan dat je het zelf doet. De cementdekvloer is iets minder sterk dan een gietvloer en is dikker. De vloerverwarming kan de warmte minder sterk geleiden dan bij een anhydrietvloer, gietvloer of cementgebonden gietvloer. De zandvloer is dus geen leefvloer. Uiteindelijk kan deze wel als ondervloer voor een gietvloer dienen. 

 

Bron: www.atmyhome.nl 

Totaal

Laat je bericht achter