• info@drosinstallatietechniek.nl

Wat is belangrijk tijdens het vervangen van een leiding?

Wat is belangrijk tijdens het vervangen van een leiding?

Verouderde of beschadigde leidingen kunnen een risico vormen voor je huis. Denk bijvoorbeeld aan forse lekkages of een potentieel explosiegevaar door kapotte gasleidingen. Heb je te maken met loden waterleidingen in je huis? Dan is de leiding vervangen cruciaal vanwege de gezondheidsrisico’s. In dit artikel laten we zien wat belangrijk is tijdens het vervangen van een leiding.

Een leiding vervangen begint met goed materiaal

De kwaliteit van de leiding is het allerbelangrijkst. Laat je adviseren door een professional en bezuinig niet te veel op de aanschaf. Een leiding vervangen doe je immers voor de langere termijn. Vaak heb je de keuze tussen koperen of gegalvaniseerde stalen buizen. Wil je de twee verbinden, dan heb je een diëlektrische verbinding nodig om corrosie van de fitting te voorkomen.

Zorg voor korte aftakkingen

Een leidingsysteem komt met een hoofdlijn en een aantal aftakkingen. De aftakkingen hebben vaak een kleinere buismaat dan de hoofdlijnen. Dit zal direct invloed hebben op je waterdruk, want er kan minder water tegelijkertijd doorheen. Het is daarom te adviseren om de aftakkingen zo kort mogelijk te houden zodat de waterstroom niet te veel beperkt wordt.

Gebruik een roterende buissnijder

Tijdens het vervangen van leidingen moet je de nieuwe pijpen op maat maken. Voor koperen pijpen kun je het beste een roterende buissnijder gebruiken, waardoor het makkelijker wordt om de buis in de fitting te laten glijden. Karteltjes in de randen worden zo voorkomen.

Oefen met het solderen van leidingen

Solderen is de belangrijkste stap tijdens het vervangen van leidingen. Zorg allereerst voor een schone fitting en een droge pijp. Gebruik een propaantoorts om het metaal te smelten en de verbinding tot stand te brengen. Heb je weinig soldeerervaring? Probeer dan eerst te oefenen of schakel direct een loodgieter in. Het kost namelijk veel geld om slecht gesoldeerde leidingen te repareren.

Totaal

Laat je bericht achter