• info@drosinstallatietechniek.nl

Waar wordt pneumatiek voor gebruikt?

Waar wordt pneumatiek voor gebruikt?

Waar wordt pneumatiek voor gebruikt?

“Pneuma” komt uit het Grieks en betekent adem of wind. Dit is niet toevallig, want bij pneumatiek zorgt perslucht voor de energieoverdracht en vindt er dus net als bij adem of wind een beweging van de lucht plaats. Het wordt vaak opgewekt door compressoren die zich op een centraal punt bevinden en die de energie via leidingwerk over de verschillende toepassingen verdelen. Maar waar kun je pneumatiek precies voor gebruiken en wat zijn de voor- en nadelen? Dat lees je hier.

Toepassingen van de pneumatiek

Een van de sectoren waarin veel gebruik van pneumatiek wordt gemaakt, is de werktuigbouwkunde. Een voorbeeld is het openen en sluiten van deuren in het openbaar vervoer. Je kent het misschien wel, dat de deuren een sissend geluid maken, zo gauw ze in beweging worden gebracht. Dit komt door de luchtverplaatsing die wordt gebruikt om de beweging mogelijk te maken.

Daarnaast bestaat er ook pneumatisch gereedschap, wat kan worden gebruikt om bouten of schroeven vast te draaien. Misschien ken je wel de boorhamer, die vaak voor steen en beton wordt gebruikt? Deze werkt ook dankzij een pneumatisch mechanisme. De pneumatiek zorgt er in dit geval voor dat er druk wordt opgebouwd in de boorhamer. De drukopbouw zorgt ervoor dat de boorhamer in beweging komt en zijn functie vervult.

Voor- en nadelen van de pneumatiek

Hoewel pneumatiek belangrijke voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen. Een nadeel is bijvoorbeeld het geluid dat ontstaat. Het wordt veroorzaakt door het wegvallen van de luchtdruk en is een sissend geluid, dat voor sommige mensen storend kan zijn. Bovendien zijn de energiekosten vaak hoger dan bij andere energie-opwekkers, omdat het proces van het samendrukken van de lucht veel energie kost. Een groot voordeel is echter wel dat de aanschaf- en installatiekosten relatief laag zijn. Een ander voordeel is dat je perslucht heel makkelijk kunt opslaan, waardoor er niets verloren hoeft te gaan. Bovendien is het een milieuvriendelijk mechanisme, wat voor veel mensen een belangrijk argument kan zijn, om zijn systemen op pneumatiek te laten werken.

Meer informatie over pneumatiek?

Wil je meer te weten komen over pneumatiek, of over instrumentatie en appendages, kun je eens op de website van Ebora kijken. Zij zijn specialist in pneumatische aandrijving en bieden de benodigde producten aan, om je eigen systemen op pneumatiek te laten lopen.

Totaal

Laat je bericht achter