• info@drosinstallatietechniek.nl

Vocht in huis

Vocht in huis

Heb je last van vocht in huis? Dat is erg vervelend! Het brengt niet alleen schade toe aan je woning, maar ook aan je gezondheid. Je kunt last krijgen van astmatische- en reumatische klachten of allergische reacties. Vocht in huis heeft diverse oorzaken, met ieder hun eigen oplossing. In deze blog lees je welke vochtproblemen en welke oplossingen er zijn.

Vocht in huis herkennen

Er zijn verschillende factoren die erop wijzen dat je last hebt van vochtproblemen. In de meeste gevallen zie je duidelijk vocht of schimmelplekken op de muur. Wanneer je dit niet zo duidelijk ziet, zijn loslatend behang en afbladerende verf tekenen van vocht. Vaak hangt er ook een onaangename, muffe lucht in huis. De vorming van mos op de buitenmuren is ook een tekenen van vochtproblemen. Bij ernstigere of langdurige vochtproblemen krijg je ook last van ongedierte, zoals een pissebedden plaag.

Wanneer je zelf last krijg van vage gezondheidsklachten, zoals een verzwakt immuunsysteem, allergische reacties, astmatische- en of reumatische klachten, kan ook dat wijzen op een vochtprobleem als de oorzaak van de klachten niet te achterhalen valt. Ook een hogere energierekening kan een teken zijn dat er wat mis is: vochtige lucht warmt namelijk niet snel op, waardoor je meer zult moeten stoken om je woning op temperatuur te krijgen en te houden.

Soorten vochtproblemen

Er zijn verschillende soorten vochtproblemen:

  • Doorslaand vocht: ontstaat doordat regenwater door de buitengevel naar binnen kan trekken, omdat de gevel bijvoorbeeld poreus of beschadigd is. De vochtplekken kunnen zich overal op de muur bevinden.
  • Optrekkend/ opstijgend vocht: zoals de naam al zegt ontstaat optrekkend vocht doordat grondwater zich via de muur omhoogtrekt. De vochtplekken bevinden zich dan ook aan de onderzijde van de muur, op maximaal 1 meter boven de grond.
  • Condensatievocht: dit wordt ook wel leeftocht genoemd, en ontstaat door het leven, bijvoorbeeld het huishouden. Condensatievocht wordt een probleem door gebrek aan ventilatie, het vocht hecht zich dan op koude oppervlakten zoals ramen, muren en plafonds.
  • Lekkage: ook lekkage veroorzaakt vochtproblemen. Leidingen zijn vrijwel altijd netjes weggewerkt in de muur, en wanneer er vochtplekken tevoorschijn komen is de lekkage natuurlijk al even aan de gang.

Vochtbestrijdingsmethodes

Het is belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk op te lossen. Ieder probleem heeft aan andere bestrijdingsmethode, en daarom is het belangrijk om eerst te achterhalen van welk vochtprobleem je last hebt. Het wordt aangeraden om hiervoor een vochtbestrijding expert in te schakelen, deze vind je eenvoudig via Bkbouw.nl.

Bij doorslaand vocht laat je de gevel impregneren of kies je voor nieuwe gevelbekleding. Bij opstijgend vocht kun je de muren laten injecteren of onderkappen. Heb je last van condensatievocht? Laat dan een natuurlijk of mechanisch ventilatiesysteem installeren. Schakel bij lekkage een specialist in om de leidingen te herstellen.

Totaal

Laat je bericht achter