• info@drosinstallatietechniek.nl

Verschillende soorten dakkapellen

dakkapel

Verschillende soorten dakkapellen

Dit artikel gaat over de soorten dakkapellen die we kunnen onderscheiden. Maar voor de volledigheid eerst wat we verstaan onder een dakkapel.

Wat is een dakkapel

Een dakkapel is een afgesloten uitbouwsel van een schuin dak van een huis, met een dak, zijwanden en voorkant. Meestal hebben dakkapellen aan de voorkant alleen ramen, maar soms hebben ze een deur en eventueel een balkon. Bij de definitie die we hier toepassen, blijft de nok van het dak onaangetast. De doelen van een dakkapel kunnen zijn om op de zolder de bruikbare vloeroppervlakte te vergroten en/of meer daglicht binnen te krijgen en/of een uitzicht te creëren.

Vormen

We beperken ons hier tot de volgende basisvormen:

 • Plat dak
  Bij een dakkapel met een plat dak wordt het dak van de woning onderbroken. Zo heeft deze vorm geen dakpannen. Voor het dak worden meestal bitumen gebruikt. Het loopt iets af naar achteren en dus ook het regenwater. Het water wordt afgevoerd door buizen, die het water via het dak van het huis laten weglopen.
 • Puntdak
  Een dakkapel met een puntdak heeft een nok die recht op het dak van het huis staat. Aan weerszijden loopt het dak van de dakkapel af. Het regenwater stroomt simpelweg omlaag op het dak van de woning. Normaliter liggen er dakpannen op deze vorm van dakkapel.
 • Hellend dak
  Bij een dakkapel met een hellend dak begint dat dak tamelijk hoog op het dak van de woning, vaak niet ver onder de nok van het huis. Op de dakkapel ligt dezelfde type bedekking als op de rest van de woning. Vaak worden de dakpannen gebruikt die eerder waren verwijderd om de dakkapel te kunnen aanbrengen. Bij rieten daken ziet men vaak dit model dakkapel.

Materialen

Een andere manier om over de verschillende soorten dakkapellen te praten, is op basis van het gebruikte materiaal. De mogelijkheden zijn onder meer:

 • Hout
 • Zink
 • Riet
 • Kunststof

 

In het geval van een houten dakkapel loopt die soms door tot aan de onderkant van het dak van de woning en dus tot de vloer van de zolder. Je krijgt dan relatief veel ruimte erbij op de zolder. Het dak van de dakkapel is dan doorgaans plat. Een rieten dakkapel heeft normaliter een hellend dak en de ramen zijn niet groot. De bedoeling van een rieten dakkapel is dat die onopvallend is.

Totaal

Laat je bericht achter