• info@drosinstallatietechniek.nl

Veilig werken met een heftruck: haal je certificaat!

heftruck

Veilig werken met een heftruck: haal je certificaat!

Een heftruck is geschikt voor het verplaatsen van uiteenlopende goederen. Een eis is wel dat de goederen veilig opgetild kunnen worden door de vorken van de heftruck, dus de goederen moeten op een pallet of op een andere stevige ondergrond staan. Omdat de heftruck breed inzetbaar is, is hij op veel bedrijven aanwezig. Hierdoor zijn er dus heel veel mensen die werken met een heftruck.

Is het verplicht om een heftruckcertificaat te hebben alvorens je een heftruck mag besturen?
Het lijkt wellicht wat vreemd, maar een heftruckcertificaat halen is niet verplicht als werknemer. Het is echter wel verplicht voor een werkgever dat hij je aantoonbare instructie geeft wat betreft het rijden op een heftruck. De Arbowetgeving vereist dat een werkgever kan inschatten of je beschikt over deskundigheid wat betreft het besturen van een heftruck. 

 

Verder moet je in staat zijn te kunnen inschatten of je op een veilige manier met een heftruck kan werken: Je weet wat de maximale belastbaarheid is van de heftruck en wat de draaicirkel is en hoe hard de heftruck kan. Tenslotte moet een werkgever weten of je geestelijk in staat bent om een heftruck te besturen: Je bent niet snel afgeleid door omgevingsgeluiden en kan je aandacht dus goed focussen op je werk.Welke soorten certificaten zijn er te behalen?


Het basiscertificaat kun je binnen 1 dag behalen. Op locatie volg je een theoretisch en een praktisch deel en je sluit de dag af met een examen. Tegenwoordig kan dit op verschillende plekken in Nederland ook op zaterdag. Dit basiscertificaat is 5 jaar geldig. Het herhalingscertificaat kun je eveneens in 1 dag halen op locatie. Een heftruckcertificaat halen is dus een mooie investering die niet al te veel van je tijd vraagt.


Wat is het risico als je niet gecertificeerd een ongeluk veroorzaakt?


Wanneer je geen certificaat hebt en je veroorzaakt een ongeval op de werkplek tijdens het uitvoeren van werkzaamheden met de heftruck moet je werkgever aan de Inspectie SZW kunnen aantonen dat je instructie hebt gehad alvorens je op de heftruck mocht werken.
Uiteindelijk is het voor iedereen veiliger als je je certificaat haalt. Het kan veel problemen voorkomen. Daarom stellen veel bedrijven gelukkig als een eis dat je je heftruckcertificaat haalt voor dat je op een heftruck stapt.

Totaal

Laat je bericht achter