• info@drosinstallatietechniek.nl

Noodverlichting in de horeca

Noodverlichting

Noodverlichting in de horeca

Wanneer jij horecaondernemer bent, en beschikt over een horecagelegenheid waar meer dan 75 mensen aanwezig kunnen zijn, is de aanwezigheid van noodverlichting in jouw horecagelegenheid verplicht. Wanneer er nog geen noodverlichting in jouw horecagelegenheid aanwezig is, is het raadzaam om noodverlichting te bestellen. Noodverlichting bestellen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt dit doen bij een fysiek bedrijf wat gespecialiseerd is in noodverlichting, maar je kunt dit ook online doen. Online is immers tegenwoordig vrijwel alles verkrijgbaar. De noodverlichting kun je niet alleen ophangen in het restaurant zelf, maar ook in de keuken, eventuele feestzaal, etc. Het is belangrijk dat het voor zowel je personeel als je gasten duidelijk is, van welke vluchtroute zij in geval van nood gebruik kunnen maken. Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken, maar het kan gebeuren dat er een brand ontstaat in jouw horecagelegenheid. Wanneer dit het geval is, is de aanwezigheid van een duidelijke vluchtroute met behulp van noodverlichting belangrijk.

Duidelijke vluchtroute

In elk gebouw is het belangrijk dat er een duidelijke vluchtroute aanwezig is. Dit of het nu een feestzaal of een ziekenhuis betreft. Een vluchtroute wordt onder andere aangegeven door middel van noodverlichting. Noodverlichting bevat pijlen, die aangeven welke kant men op moet lopen. In geval van nood wordt de vluchtroute in grote gebouwen vaak gecoördineerd door de bedrijfshulpverleners. Naast dat noodverlichting belangrijk is in gebouwen, is een goed werkende deursluiting ook belangrijk. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan deurdrangers die ervoor zorgen dat een deur vertraagd dichtgaat. Een deurdranger kun je om allerlei redenen bevestigen op deuren in een gebouw. Wanneer er deurdrangers geplaatst worden op brandwerende deuren, moeten deze branddeuren voorzien worden van deurdrangers die door de brandweer zijn goedgekeurd. De houdkracht van een deurdranger wordt bepaald door het gewicht van een deur. Bij een wat lichtere deur is het mogelijk om een deurdranger te plaatsen die oorspronkelijk bedoeld zijn voor zwaardere deuren. Dit is bijvoorbeeld fijn voor senioren want hierdoor gaat de deur een stuk soepeler open.

De juiste deurdranger

Er zijn verschillende deurdrangers verkrijgbaar. Soms kan het fijn zijn om een zwaardere deurdranger op een lichtere deur te monteren. Dit kan niet alleen fijn zijn voor senioren, maar ook bij deuren die veel wind vangen. Door een zwaardere deurdranger te plaatsen op een deur die veel wind vangt, kan de deur toch goed gesloten worden. Je kunt een deurdranger eenvoudig zelf instellen. Eerst doe je de deur dicht en je draait allebei de stelschroeven van de deurdranger helemaal dicht. Als het goed is blijft de deur dan open staan. Vervolgens draai je de stelschroeven langzaam wat meer open zodat de deur langzaam dichtgaat. Je kunt zelf de sluitsnelheid van de deur bepalen met behulp van de deurdranger. Daarnaast is het natuurlijk ook altijd mogelijk om de deurdrangers te laten plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf. Of je nu horecaondernemer bent, of een de eigenaar bent van een andere bedrijfsruimte zoals een fabriekshal, loods of garage, het is altijd belangrijk om te zorgen voor de aanwezigheid van noodverlichting en de juiste deursluitingen. Het kan immers altijd gebeuren dat er zich een calamiteit voordoet binnen jouw bedrijfsgebouw.

 

Totaal

Laat je bericht achter