• info@drosinstallatietechniek.nl

Metaalplaten, meer functie dan je denkt

Metaalplaten, meer functie dan je denkt

Wanneer we denken aan metalen platen, associëren we ze vaak met de bouw- en constructie-industrieën. Maar het gebruik van metalen platen strekt zich uit tot verschillende andere industrieën waarvan velen niet op de hoogte zijn. Laten we eens kijken naar enkele verrassende toepassingen van metalen platen in verschillende sectoren:

Medische Industrie

In de medische industrie worden metalen platen gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder implantaten, chirurgische instrumenten en medische apparatuur. Roestvrij staal en titaniumplaten worden bijvoorbeeld vaak gebruikt voor orthopedische implantaten vanwege hun duurzaamheid, biocompatibiliteit en corrosiebestendigheid. Hier gaat het vaak over echt precisiewerk omdat dit erg kleine platen zijn, je kan niet altijd zien dat er gebruik wordt gemaakt van metaal.

Voedingsindustrie

Metalen platen vinden hun weg naar de voedingsindustrie voor de fabricage van apparatuur zoals roestvrijstalen werkbladen, mengtanks, transportbanden en opslagcontainers. Roestvrij staal wordt veel gebruikt vanwege zijn hygiënische eigenschappen, gemakkelijke reiniging en corrosiebestendigheid, wat essentieel is voor voedselveiligheid.

Kunst en Design

In de kunst- en designwereld worden metalen platen vaak gebruikt voor sculpturen, meubels, decoratieve panelen en architecturale elementen. Aluminium, staal en messing zijn populaire keuzes vanwege hun veelzijdigheid, esthetische aantrekkingskracht en mogelijkheid tot bewerking in verschillende vormen en texturen.

Automobielindustrie

Naast hun gebruikelijke toepassingen in de carrosserie constructie worden metalen platen ook gebruikt in de productie van onderdelen zoals uitlaatsystemen, interieurpanelen, chassis componenten en brandstoftanks. Aluminium wordt steeds vaker gebruikt vanwege het lage gewicht en de verbeterde brandstofefficiëntie. Ook kan het gebruikt worden om elektriciteit te gronden omdat metaal natuurlijk glijdt.

Lucht- en Ruimtevaart

In de lucht- en ruimtevaartindustrie worden metalen platen gebruikt voor de fabricage van vliegtuig structuren, motoren, brandstoftanks en interieurcomponenten. Materialen zoals aluminium legeringen, titanium en composietmaterialen worden gebruikt vanwege hun lage gewicht, sterkte en weerstand tegen extreme omstandigheden.

Bewerking

Hoe worden deze platen op maat gemaakt? Misschien lijkt het voor de hand liggend, maar er zijn veel verschillende manieren van metaalbewerking. Platen worden in de meeste gevallen gesneden afhankelijk van het materiaal, de dikte en de hoeken kunnen er gebruik worden gemaakt van manieren als watersnijden, lasersnijden en zaagwerk. Op de link kun je zien hoe ze lasersnijden bij De Cromvoirtse. Een partij die zich specialiseert in snijwerk van verschillende metalen. Het is een ware kunst!

Conclusie

Metalen platen zijn veelzijdige materialen die een breed scala aan toepassingen hebben buiten de traditionele bouw- en constructie-industrieën. Van medische implantaten tot voedselverwerkende apparatuur en van kunstzinnige sculpturen tot geavanceerde vliegtuig structuren, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is fascinerend om te zien hoe deze eenvoudige platen van metaal een rol spelen in zoveel verschillende aspecten van ons dagelijks leven.

Totaal