• info@drosinstallatietechniek.nl

Hoe vervang je een slot?

Hoe vervang je een slot?

Tijdig een slot vervangen is belangrijk om je huis veilig te houden. Verouderde sloten zijn namelijk makkelijk te forceren door inbrekers. Maar hoe kun je simpel en snel sloten vervangen? In dit artikel leggen we je uit hoe je dit klusje zelf kunt klaren.

Slot vervangen: drie typen sloten

De eerste stap is het controleren van het type slot dat nu op de deur zit. Er zijn drie soorten: oplegsloten met een vaste of losse buitencilinder en insteeksloten met een cilinder. De laatste variant vervangen is het makkelijkst. Hiervoor heb je alleen een schroevendraaier nodig. Heb je een oplegslot? Dan moet je er ook een beitel en een ijzerzaag bij pakken.

Heeft jouw deur een slim slot zonder sleutel? Dan kun je het beste een slotenmaker bellen, want het vervangen van dit soort sloten is specialistisch werk.

Het complete deurslot vervangen of alleen de cilinder?

De klus begint met het losdraaien van de schroeven van het slot. Alleen bij oplegsloten met een vaste cilinder is het nodig om het hele slot uit de deur te halen. Bij de andere sloten hoef je alleen de cilinder te verwijderen. Om bij de cilinder te komen, moet eerst de slotkast of het slotschild weggehaald worden. Bij insteeksloten moet je ook de borgbout aan de zijkant van de deur verwijderen.

Monteer je nieuwe slot

Is je nieuwe slot of cilinderplaat groter dan het oude exemplaar? Gebruik dan een beitel om hout uit de deur te halen. Plaats daarna je nieuwe oplegslot of vervang de cilinder. Bij insteeksloten druk je de oude cilinder eruit met de hulp van een sleutel. Voor oplegsloten met een losse cilinder is het handig om een ijzerzaag te gebruiken om de lip van de nieuwe cilinder in te korten. Zet de slotkast of slotschild met borgbout weer terug en je bent klaar. Je oude slot is vervangen!

Totaal

Laat je bericht achter