• info@drosinstallatietechniek.nl

Hoe kan ik het beste mijn heftruckcertificaat halen?

Heftruck

Hoe kan ik het beste mijn heftruckcertificaat halen?

Vaak ziet het besturen van een heftruck er makkelijk uit. Maar het kan soms toch nog lastig zijn. Je hebt er geen rijbewijs voor nodig om er in te mogen rijden. Mocht je in een heftruck rijden met een aanhanger of is de heftruck breder dan 130 cm dan is het van belang dat je een T-rijbewijs (tractorrijbewijs) op zak hebt. Zonder heftruckcertificaat mag je er ook in rijden, volgens de arbowet moeten de werknemers die er zonder certificaat op rijden wel goed genoeg geïnstrueerd zijn. In deze blog hebben we wat tips hoe je makkelijker je heftruckcertificaat kunt halen. 

Wat is een heftruckcertificaat? 

Een heftruckcertificaat is een certificaat waarmee je bevoegd bent om op een heftruck te rijden. Het is eigenlijk een soort rijbewijs. Vanaf je zestiende mag je hem halen, alleen moet er wel elke keer als je erin rijdt iemand bij zijn totdat je achttien bent. Vanaf je achttiende mag je er zonder toezicht op rijden.  Een cursus voor het halen van je certificaat duurt vaak een of twee dagen waarmee je de theorie leert en een stukje praktijk. Na de cursus leg je een examen af, als je daarvoor slaagt heb je je heftruckcertificaat binnen.

 

Hoe kan ik oefenen? 

Als je je heftruckcertificaat nog niet hebt staan er op internet veel proefexamens waarmee je kan oefenen. Maar het is natuurlijk belangrijk om na je examen ook te blijven oefenen want in de praktijk leer je het meeste. Daarom kun je het beste oefenen met een tweedehands heftruck, dan is het niet heel erg als er wat schade op komt. Meestal zijn tweedehands heftrucks nog in goede staat, ze worden gecontroleerd door specialisten zodat ze veilig genoeg zijn. Ook staan er veel stapelaars tweedehands op verschillende websites. Een stapelaar is ook een soort heftruck. Je kan er pallets mee opstapelen en die omhoog en omlaag verplaatsen. 

 

Hoeveel kost een heftruckcertificaat? 

De kosten voor het halen van je heftruckcertificaat verschillen. Een beginnerscursus van een dag zal ongeveer rond de €200,- zijn. Ook zijn er herhalings cursussen waarmee de kennis die al eens is opgedaan herhaalt wordt, de prijs daarvan zal ongeveer rond de €150,- zijn. 

 

Conclusie 

Van de Arbowet mag je ook zonder certificaat op een heftruck rijden, je moet dan alleen goed geïnstrueerd zijn door je werkgever. Dat proces moet ook goed vastgelegd worden mocht er een keer iets gebeuren, kan de werkgever aantonen hij of zij goed geïnstrueerd is. Het is overigens wel verstandig om een certificaat op zak te hebben. In het begin is het handig om op een tweedehands heftruck of een tweedehands stapelaar te oefenen. Veel succes met het behalen van je heftruckcertificaat! 

Totaal

Laat je bericht achter