Met de komst van de winter neemt de vraag naar verwarmingssystemen aanzienlijk toe. Naast het gebruik van airconditioning of kachels kan de consument ook kiezen voor het vloerverwarmingssysteem voor thermisch comfort in de omgeving.
Vloerverwarmingssystemen verwarmen de hele omgeving en maken gebruik van het concept dat warme lucht omhoog gaat en koude lucht omlaag. Met de winter in aantocht is het een goede optie om het huis altijd warm te houden. Sommige systemen verwarmen zelfs het hele jaar door en daarom is het verstandig om een pompschakelaar voor vloerverwarming aan te schaffen. Deze zorgt ervoor dat de pomp wordt uitgeschakeld wanneer het water in de leidingen een ingestelde temperatuur bereikt heeft.
Deze systemen verwarmen de hele omgeving vanaf de vloer, waardoor ook het gevoel van thermisch comfort toeneemt. De apparatuur die verantwoordelijk is voor de warmteproductie wordt tussen de plaat en de vloer geïnstalleerd. De consument kiest de temperatuur die hij in zijn omgeving wil hebben door middel van een analoge of digitale thermostaat, die op deze apparaten is aangesloten en de benodigde stroom voor de warmteopwekking overdraagt.
De systemen kunnen worden gevoed door middel van elektriciteit, of met warm water. Het systeem kan in elke omgeving worden gebruikt, zonder beperkingen voor natte ruimtes zoals badkuipen. Het systeem maakt ook de installatie in verschillende soorten vloeren mogelijk, zoals marmer, graniet, laminaat, porseleinen tegels of hout.
De installatie van dit systeem brengt weinig verstoring met zich mee als het wordt uitgevoerd tijdens de bouwwerkzaamheden van het huis of appartement. Als de optie voor verwarming door de vloer wordt gemaakt nadat de werkzaamheden zijn voltooid, is het noodzakelijk om de vloer te breken voor de installatie van het systeem.
Vloerverwarming is een duurzaam alternatief voor airconditioning. Het verplaatst de lucht niet en genereert geen afval.
Elke kamer heeft een individuele installatie, met een thermostaat voor het instellen van de lokale temperatuur. Het vermogen dat de apparatuur gebruikt wordt, wordt bepaald door een reeks factoren die verband houden met elke ruimte en die van invloed zijn op de verwarming: oppervlakte van de omgeving, oriëntatie op de zon, hoogte van de rechtervoet en ramen.
Eenmaal ingeschakeld werkt de thermostaat zodanig dat de ruimte op de door de klant ingestelde temperatuur is. Bij het bereiken van de temperatuur schakelt het systeem automatisch uit en bij warmteverlies weer in. Op deze manier is het stroomverbruik constant en is er geen stroom meer nodig om de hele ruimte opnieuw op te warmen.
Er is geen onderhoud nodig. De enige zorg die de klant moet nemen is met mogelijke perforaties van de vloer, die de kabels die verantwoordelijk zijn voor de verwarming kunnen bereiken en de werking van het systeem kunnen beïnvloeden. In deze gevallen is er apparatuur die identificeert waar de boring heeft plaatsgevonden en het onderhoud is lokaal, dat wil zeggen uitgevoerd in een kleine ruimte, zonder dat de hele vloer hoeft te worden verwijderd.
Voor vloerverwarming met warm water wordt de thermostaat aangesloten op een gasgestookte warmwatergenerator, zoals die gebruikt wordt in douches, om het vermogen van het systeem in te stellen, en op een pomp om het water op te vangen dat onder de vloer zal lopen en de omgeving te verwarmen.
Bron: superrenovatie.nl