• info@drosinstallatietechniek.nl

Hoe bouw je een rolsteiger op?

Hoe bouw je een rolsteiger op?

Hoe bouw je een rolsteiger op?

Wanneer je een rolsteiger gaat gebruiken, is het belangrijk dat deze goed wordt opgebouwd. In de eerste plaats natuurlijk voor je eigen veiligheid, maar ook om boetes te voorkomen. Daarom beschrijven we onderstaand enkele belangrijke richtlijnen voor het opbouwen van een rolsteiger.

De deskundigheid

Zorg dat de rolsteiger wordt opgebouwd door iemand met ervaring en kennis betreft steigers. Naast opbouwen, dient de opbouwer ook rolsteigers te kunnen inspecteren, verplaatsen en demonteren. Hou de gebruikershandleiding van de fabrikant erbij tijdens het opbouwen. Naast opbouwinstructie staat hier tevens informatie als de maximale opbouwhoogte en het maximaal toelaatbare gewicht in.

 

De stabiliteit

In het kader van de stabiliteit zijn de volgende zaken van belang: Zet de rolsteiger als op een vlakke en draagkrachtige ondergrond. Hierbij is de maximaal toegestane scheefstand 1%. Gebruik indien nodig verankering aan de gevel voor extra stabiliteit.  Vanaf een werkvloerhoogte van 2.5 meter dienen vrijstaande rolsteigers altijd voorzien zijn van stabilisatoren. In de meeste gevallen gaat het hier om vier stabilisatoren.
Verhoog de werkhoogte van de rolsteiger nooit door middel van trapjes, palettes of andere voorwerpen.

 

Het opbouwen

Tijdens het opbouwen van de steiger mag het platform niet betreden worden voordat de heup leiningen zijn gemonteerd. Gebruik voor het opbouwen van de steiger alleen onderdelen van hetzelfde merk. Deze zijn immers speciaal op elkaar afgestemd. Gebruik nooit beschadigde onderdelen. Controleer dus of alle onderdelen nog heel en stevig zijn.

Wanneer je een vaste trap aan de steiger bevestigd, doe dit dan aan de binnenzijde, niet aan de buitenkant.

 

Het borgen en verankeren

Zorg dat de wielen van de rolsteiger bij gebruik geremd staan en niet weg kunnen draaien. Bij een vloerhoogte van 8 meter of hoger is verankering noodzakelijk. Ook bij harde wind of aanbrengen van zaken als reclameborden en zeilen op de rolsteiger dient deze verankerd te worden. Hierbij moet de muur of gevel geschikt zijn om kracht op te vangen. Let hier dus op bij verankering, gebruik bijvoorbeeld volle stevige stenen.

 

Op zoek naar een goede rolsteiger? Dan kun je een FC rolsteiger kopen bij Rolsteiger.net. Ook hebben zij diverse andere steiger modellen beschikbaar!

Totaal

Laat je bericht achter