• info@drosinstallatietechniek.nl

Extra energie opwekken met duurzame gebouwen

Extra energie opwekken met duurzame gebouwen

De realisatie van duurzame gebouwen zich tegenwoordig behoorlijk in de lift. In de praktijk kan er worden vastgesteld dat hier twee concrete redenen van aan de basis liggen. In eerste instantie is er natuurlijk het feit dat duurzame gebouwen veel milieuvriendelijker zijn in vergelijking met gewone gebouwen. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk uiteraard ook zo dat de realisatie van een duurzaam gebouw u een behoorlijk financieel voordeel kan opleveren. Om welk voordeel gaat het dan precies? Onder meer om het voordeel dat ontstaat door het zelf kunnen opwekken van energie. Speelt u ook met het idee om te kiezen voor een duurzaam gebouw, maar zou u eerst nog even een goed beeld willen krijgen van de exacte voordelen waar u dan op kunt rekenen? Lees dan snel verder! 

Het CO2-neutrale aspect van duurzame gebouwen 

Voor welke woning geldt dat er op verschillende manieren sprake is van een bepaald energieverbruik. Niet alleen zaken zoals de verwarming en het warme water, maar ook allerhande installaties zorgen er voor dat er bij gebouwen sprake is van een energieverbruik welke vaak ook sterk seizoensgebonden is. Om energieneutraal te kunnen zijn is het in de praktijk van belang dat dit verbruik kan worden gecompenseerd door hernieuwbaar opgewekte energie. Alleen op deze manier kan er namelijk sprake zijn van een CO2-neutraal karakter. Voor duurzame gebouwen geldt in ieder geval dat ze in staat moeten zijn om voldoende energie op te kunnen wekken om te kunnen voorzien in het eigen verbruik. Denk hierbij niet alleen aan het verbruik dat wordt gerealiseerd door computers en elektrische apparatuur, maar ook door bijvoorbeeld verlichting. 

De realisatie van aardgasvrije wijken 

In de praktijk kan er worden vastgesteld dat louter en alleen de focus leggen op het realiseren van duurzame gebouwen niet voldoende is. Zo wordt er bijvoorbeeld door steeds meer gemeenten gezocht naar mogelijkheden om ze volledig gasvrij te kunnen maken. Om dit te kunnen realiseren is er nood aan veel meer dan enkel en alleen de ontwikkeling van technologische oplossingen. Gemeenten hebben wat dit betreft dan ook nood aan verschillende oplossingen. Denk hierbij onder meer aan: 

 

  • De vereiste technologie voor energiepositieve gebouwen en renovatieprojecten; 
  • Het op duurzame wijze kunnen opwekken van energie; 
  • Het inzetten van slimme energiesystemen; 
  • Beleidsondersteuning; 

 

Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat de focus verleggen van traditionele gebouwen op duurzame gebouwen in de praktijk uiteraard wel een behoorlijke stap in de juiste richting is. 

Duurzame gebouwen, een waardevolle realisatie

Wanneer u vandaag de dag gaat bouwen is de keuze voor duurzame gebouwen zonder meer interessant. Dit eigenlijk omwille van twee concrete voordelen. In eerste instantie is het met duurzame gebouwen dus mogelijk om op periodieke basis aan energiebesparing te doen. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het eveneens zo dat duurzame gebouwen er om bekend staan zeer goed in de markt te liggen. Met een alsmaar verder toenemende energiekost is het dan ook niet ondenkbaar dat duurzame gebouwen een aanzienlijk grotere financiële meerwaarde zullen weten te realiseren met het oog op de toekomst ten opzichte van standaard gebouwen. Zo is uw investering in vastgoed pas echt goed beschermd!

 

Totaal

Laat je bericht achter