• info@drosinstallatietechniek.nl

Energie-efficiëntie met moderne omvormers en micro omvormers

Energie-efficiëntie met moderne omvormers en micro omvormers

Bij het overwegen van zonne-energiesystemen is het kiezen van de juiste omvormer cruciaal voor maximale efficiëntie en duurzaamheid van uw installatie. In dit artikel duiken we diep in de wereld van omvormers, met speciale aandacht voor micro omvormers, om u te helpen de beste keuze te maken voor uw situatie.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een essentieel onderdeel van elk zonne-energiesysteem. Het apparaat zet de door zonnepanelen opgewekte gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC), die gebruikt kan worden door huishoudelijke apparaten en kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Deze omzetting is cruciaal, omdat de meeste huizen en bedrijven werken op AC, niet op DC.

Typen omvormers

Er zijn verschillende typen omvormers beschikbaar, elk met zijn eigen voordelen en optimale toepassingen:

  1. Stringomvormers: Dit is het meest voorkomende type omvormer voor thuisgebruik. Bij stringomvormers worden meerdere zonnepanelen in serie geschakeld, waardoor een ‘string’ van panelen ontstaat. De elektriciteit van deze panelen wordt samen omgezet. Stringomvormers zijn kosteneffectief en hebben een hoge efficiëntie, maar kunnen minder presteren als één paneel in de schaduw ligt of defect is.
  2. Micro omvormers: Elk zonnepaneel heeft een eigen kleine omvormer. Dit betekent dat elk paneel onafhankelijk werkt. Als één paneel in de schaduw ligt of defect is, heeft dit geen invloed op de prestatie van de andere panelen. Micro omvormers bieden een hogere energieopbrengst in situaties waar schaduw een probleem vormt en maken het eenvoudiger om later extra panelen toe te voegen.
  3. Power optimizers: Technisch gezien geen volledige omvormers, maar eerder een toevoeging aan stringomvormers. Ze optimaliseren de output van individuele zonnepanelen voordat de stroom naar de stringomvormer wordt gestuurd. Dit verhoogt de algehele efficiëntie van het systeem en is vooral nuttig in ongelijkmatig verlichte omgevingen.

Voordelen van micro omvormers

Micro omvormers staan bekend om hun voordelen in vergelijking met traditionele omvormers:

  • Verbeterde efficiëntie: Door elk paneel individueel te bedienen, maximaliseren ze de output van elk paneel.
  • Flexibiliteit in design: Ze zijn ideaal voor daken met meerdere oriëntaties of gedeeltelijke schaduw.
  • Langere levensduur en betere garantie: Micro omvormers komen over het algemeen met langere garanties dan traditionele systemen.
  • Real-time monitoring: Elke omvormer kan afzonderlijk worden gemonitord, wat het eenvoudiger maakt om problemen te diagnosticeren en de prestaties van uw systeem te volgen.

Kiezen voor de juiste omvormer

Bij de keuze van een omvormer moet rekening gehouden worden met meerdere factoren zoals het budget, de grootte van uw zonnesysteem, de locatie, en eventuele schaduwen die over de dag heen over uw panelen vallen. Voor huizen met complexe daken of veel schaduw zijn micro omvormers vaak de beste keuze, ondanks hun hogere initiële kosten.

Kortom, de juiste omvormer kiezen kan de efficiëntie en de opbrengst van uw zonnesysteem aanzienlijk verhogen. Door de technische specificaties en de voordelen van elk type omvormer te begrijpen, kunt u een weloverwogen keuze maken die past bij uw specifieke energiebehoeften.

Totaal