• info@drosinstallatietechniek.nl

Vloer vervangen? Kies voor een duurzame Hongaarse punt vloer

Vloer vervangen? Kies voor een duurzame Hongaarse punt vloer

Vloer vervangen? Kies voor een duurzame Hongaarse punt vloer

Heeft jouw vloer z’n beste tijd gehad en is hij aan vervanging toe? Overweeg dan om voor een Hongaarse punt vloer te kiezen. In dit blogartikel vertellen we je alles over deze prachtige vloer.

Wat is een Hongaarse punt vloer?

De Hongaarse punt vloer is een legpatroon waarbij de vloerdelen onder een hoek van 60 graden of 45 graden worden gelegd. Hierdoor ontstaat er een iets subtieler effect in de vloer dan bij het bekende visgraatpatroon het geval is.

De Hongaarse punt past perfect bij een modern interieur, maar kan ook worden toegepast met band en bies, waardoor de vloer ook in een klassiek interieur kan worden toegepast.

De oorsprong van de Hongaarse Punt

Het Hongaarse punt legpatroon, in het Hongaars ‘Magyar pont’ genoemd, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Het patroon vindt zijn oorsprong in Hongarije en werd later populair in andere Europese landen, zoals Frankrijk en Engeland.

Dit patroon is vaak te vinden in historische paleizen en kastelen, waar het diende als een symbool van weelde en stijl. Zo is de Hongaarse punt te vinden in de koninginnewachtkamer in het paleis van Versailles.

Materialen voor het leggen van de Hongaarse Punt

Een van de aantrekkelijke eigenschappen van de Hongaarse punt vloer is dat het met verschillende materialen kan worden gelegd, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en budget. Hier zijn enkele veelgebruikte materialen:

Hout

Van oorsprong werd de Hongaarse punt vloer gemaakt van hout, zoals eiken, walnoot, of esdoorn. Houten Hongaarse punt vloeren stralen warmte en charme uit en hebben een natuurlijke schoonheid die met de tijd alleen maar mooier wordt doordat een houten vloer ‘leeft’.

Laminaat

Als je een beperkt budget hebt, is laminaat een goed alternatief voor hout. Moderne laminaatvloeren kunnen de uitstraling van echt hout nabootsen. Bedenk wel dat laminaatvloeren een veel kortere levensduur hebben dan echte houten vloeren. Bovendien zie je in laminaat steeds dezelfde houttekeningen terug. Dat komt omdat de vloerdelen hun houtlook te danken hebben aan geprint papier dat onder de toplaag wordt geplaatst. Bij echte houten vloeren is ieder vloerdeel uniek, omdat het natuurlijk materiaal betreft.

Tegels

Als je de look van hout wil combineren met de duurzaamheid van tegels, kun je kiezen voor keramische of porseleinen tegels met het Hongaarse punt patroon. Dit is vooral handig in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Al is het ook mogelijk om een houten vloer of laminaat in de badkamer te leggen. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je in het douchegedeelte tegels moet plaatsen.

Hongaarse punt vloeren en vloerverwarming

Een vraag die vaak wordt gesteld, is of je een Hongaarse punt vloer kunt combineren met vloerverwarming.

Als je voor een houten Hongaarse punt vloer kiest, dan is het belangrijk om voor eiken lamelparket te kiezen. Lamelparket van eiken is een gelaagde houten vloer waarbij de onderlaag van kruislings verlijmd berken multiplex is gemaakt. De toplaag is van massief eiken.

De gelaagde opbouw van de vloerdelen zorgt ervoor dat het hout nauwelijks reageert op schommelingen in de temperatuur en het luchtvochtgehalte en daardoor geschikt is om met vloerverwarming te combineren.

We raden je aan om het leggen van de Hongaarse punt vloer en vloerverwarming door één partij te laten doen. Op die manier voorkom je dat bij eventuele problemen partijen naar elkaar gaan wijzen.

Bovendien heb je minder gedoe met de communicatie en bespaar je op de kosten, omdat één partij het gehele project voor zijn rekening neemt.

Totaal