• info@drosinstallatietechniek.nl

De werking van een industriële pc lees je hier

De werking van een industriële pc lees je hier

De werking van een industriële pc lees je hier

Dit artikel gaat in op wat een industriële pc is, waarvoor die wordt gebruikt en wat de rol is van installatietechniek. Louter voor dit artikel, ronden we industriële pc af met IPC (dat is geen algemeen gebruikte afkorting!).

Wat is een IPC

Net als bij een kantoor-pc heeft een IPC een CPU, geheugen en in- en uitgangen, qua software een besturingssysteem en applicatiesoftware. Enige belangrijke verschillen zijn, dat een IPC robuuster moet zijn, tegen schokken moet kunnen, geen probleem hebben met een stoffige omgeving en bestand is tegen hoge of juist lage temperaturen. Omdat het gebruik anders is, kan ook het besturingssysteem verschillend zijn. Uiteraard wordt aan de gebruikersinterface andere eisen gesteld. Omdat een IPC een cruciale rol kan spelen in het productieproces, dient de betrouwbaarheid zeer groot te zijn. Omdat een cooling fan vaak niet kan worden gebruikt, is thermal management, waarbij andere manieren van koeling worden gebruikt, zeer belangrijk.

Toepassing van een IPC

Een IPC wordt gebruikt om industriële processen te besturen en monitoren. Dat wil doorgaans zeggen dat aan de ene kant veel sensoren kunnen zijn aangesloten en aan de andere kant veel actuatoren, zoals een elektrische klep of schakelaar. IPC’s kunnen in een hiërarchie worden gebruikt. Een IPC kan een enkele machine besturen. Maar op een hoger niveau kan die de hulpmiddelen en informatie bieden voor een heel productieproces. Eventueel kan laatstgenoemde zijn aangesloten op een server die buiten de productieomgeving is geplaatst en de informatie voor de bedrijfsleiding genereert.

Installatietechniek

De plaatsing van IPC’s, bedieningsapparatuur, en de aansluiting met sensoren en actuatoren, valt onder de installatietechniek. Aan een IPC worden hoge eisen gesteld en de kwaliteit van de installatietechniek dient daarbij aan te sluiten. Goede kwaliteit kabels, die goed zijn weggewerkt in kabelgoten, en degelijk stekkers. Niets zou een plek moeten krijgen, waar de kans te groot is dat er schade aan optreedt. We noemden al thermal management voor de koeling van een IPC, maar de plaatsing van een apparaat speelt ook een rol.

 

Totaal

Laat je bericht achter