• info@drosinstallatietechniek.nl

De functies van airconditioning op een rijtje

De functies van airconditioning op een rijtje

Wil jij een airco installatie als particulier laten installeren? Als je een ideale temperatuur wilt tijdens de hete zomerdagen, kan een airco echt uitkomst bieden. Toch is het ook zo dat veel mensen niet weten dat een airco meer doet dan alleen koelen. Verwarmen, zuiveren, ventileren en ontvochtigen horen ook zeker in dit rijtje thuis. Wil jij hier meer over weten? In dit artikel vertellen we je alles over de functies van airconditioning. 

Koelen

Dat de hoofdfunctie van de airco toch echt koelen is, hoeven we je niet te vertellen. Bijna iedere airco werkt zo dat er een koelmiddel door het aircosysteem wordt gepompt. Hierbij ontstaat condensatie welke afgevoerd wordt via de condensslang. Vervolgens wordt de warmte in de ruimte afgevoerd wat ervoor zorgt dat de ruimte wordt gekoeld. Airco worden dan ook het meest gebruikt in de zomerperiode. 

Zuiveren

In de lucht zweven allerlei stofdeeltjes, waarvan mensen een allergische reactie kunnen krijgen. Voorbeelden hiervan zijn pollen waar hooikoortspatiënten last van hebben. Daarnaast kan de lucht ook vol rook of nare luchtjes zitten, wat niet goed is voor de gezondheid. Veel airco’s hebben een luchtzuiverende functie wat dit tegen kan gaan. Het apparaat kan door middel van deze functie de lucht schoon houden. Handig voor mensen met luchtwegaandoeningen! 

Verwarmen

Wat veel mensen niet weten, is dat een airco ook in de wintermaanden van pas kan komen. De airco kan namelijk ook dienst doen als kachel. De meeste kachels zijn uitgerust met een warmtepomp, wat betekent dat je de airco het hele jaar door kunt gebruiken. En een airco is over het algemeen een stuk energiezuiniger dan de gemiddelde cv-installatie, dus ook nog eens gunstig voor je portemonnee. 

Ontvochtigen 

De airconditioning beschikt over een droogfunctie, en dat kan van grote meerwaarde zijn. Omdat in Nederland een hoge luchtvochtigheid aanwezig is, voelt het vaak warmer aan dan dat het daadwerkelijk is. Dit wordt ook wel gevoelstemperatuur genoemd. Om het iets aangenamer te maken zou je de lucht een paar procent droger kunnen maken. Een droge temperatuur is ook beter voor dure apparatuur, dus ook ideaal voor op kantoren.

Ventileren 

Tot slot kijken we naar de functie ventileren. Dit kan simpelweg worden uitgelegd als het verfrissen van de lucht in de ruimte. Een airco circuleert de lucht die al binnen is. Het is bij sommige airco’s ook mogelijk dat de airco hierbij bedompte binnenlucht naar buiten afvoert en er verse buitenlucht bij mengt. Dit kan vooral handig zijn als het niet mogelijk is om even een raam open te zetten. 

Totaal

Laat je bericht achter