• info@drosinstallatietechniek.nl

Betonnen lateien

lateien

Betonnen lateien

Betonnen lateien zijn een soort steunbalk, meestal gebruikt om druk te verdelen over openingen in de muur. Als je geen betonnen latei gebruikt, kan het zijn dat de structuur die je boven de muuropening wilt plaatsen in de muuropening terecht komt. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Waar gebruik je betonnen lateien voor?

Betonnen lateien vind je vooral boven deuren en ramen. Je komt ze wel eens tegen boven de nis van een gebouw. Meestal vereist elke muuropening een ander formaat latei. Dit komt doordat niet alles hetzelfde is. Daarom is het erg belangrijk om te meten wat je nodig hebt voordat je een betonnen latei koopt.

Door de spouwconstructie van de muur is de opening in de muur opgedeeld in twee delen. Dit komt door de isolatie rond de opening in de muur. Om dit zo goed mogelijk te laten zijn, raken de lateien elkaar niet aan. Dit zorgt voor een betere isolatie tussen de twee lateien

Betonnen lateien worden in verschillende lengtes en breedtes verkocht. Dit komt doordat de druk op de muuropening en de grootte van de muuropening meestal verschillen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar wat voor soort betonnen latei je nodig hebt.

Zichtbare en onzichtbare latei

Als je een latei wilt plaatsen, is het belangrijk om te kiezen tussen zichtbare en onzichtbare lateien. Het verschil zit in de zichtbaarheid van de latei buiten het gebouw. Deze kun je er in laten zetten door een metselaar die je in kunt huren.

Als je een zichtbare latei bij de muuropening wilt plaatsen, moet je wat verticale stenen bij de muuropening plaatsen. Deze verticale stenen worden ook wel de rol laag genoemd. Door deze rollaag onder de muuropening te plaatsen, zorg je ervoor dat alle druk van de muuropening goed wordt verdeeld.

Uiteraard kan de latei ook onzichtbaar geplaatst worden. Vervolgens verwerkt de metselaar die je inhuurt het in de gevelsteen. Dit is meestal de makkelijkste manier om een ​​latei te plaatsen. Daarom is het ook de manier die het meeste wordt gebruikt bij het bouwen van nieuwe gebouwen. 

Totaal

Laat je bericht achter