• info@drosinstallatietechniek.nl

Benodigdheden voor het verhelpen van een verstopping

Benodigdheden voor het verhelpen van een verstopping

Als je thuis of in je bedrijfspand te maken hebt met een toiletverstopping, is het fijn als je dit zelf kunt oplossen. Als je wc verstopt is, hoef je niet altijd direct een loodgieter in te schakelen. Een loodgieter of ontstoppingsbedrijf inschakelen is nodig bij ernstige verstoppingen of problemen dieper in de grond, zoals defecten aan de rioolbuis. In veel gevallen kun je een wc-verstopping gelukkig zelf oplossen. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken? Onderstaande checklist bevat de belangrijkste benodigdheden die je in kan zetten als je wc verstopt is.

Gebruik de traditionele gootsteenontstopper (de plopper)

Als de wc verstopt is door bijvoorbeeld een grote prop wc-papier, biedt de aloude methode van het gebruik van een gootsteenontstopper vaak een snelle oplossing. Een ontstopper, ook wel bekend als plopper, is een rubberen zuignap die op een houten handvat is aangebracht en waarmee je druk kunt uitoefenen op de monding van het toilet. Door enkele keren stevige pompende bewegingen te maken, schiet de prop vaak al snel los en kan je het toilet weer doorspoelen. Prettig aan een plopper of wc-ontstopper is dat dit ‘gereedschap’ maar een paar euro kost, maar wel super effectief is om verstopte toiletten weer goed te laten werken. Probeer het maar eens uit!

Of zet een ontstoppingsveer in om het probleem op te lossen

Zit de verstopping wat dieper in het toilet, bijvoorbeeld net voorbij de monding van de wc? Dan zul je merken dat een plopper niet altijd voldoende is om de prop te verwijderen. In dit soort situaties kun je kiezen voor het gebruik van een zogenoemde ontstoppingsveer. Dit is een flexibele veer, waarmee je gemakkelijk een bocht kunt maken in de rioolbuis om een prop door te prikken en uit de buis te trekken. Werkt de plopper dus niet? Zorg dan dat je ontstoppingsveer hebt liggen voor een tweede poging.

Ook een chemische ontstopper is een optie, maar pas op

Naast het gebruik van handgereedschap om een wc weer doorspoelbaar te maken, zijn er ook veel mensen die kiezen voor het gebruik van een chemische ontstopper. Volgens experts is het toepassen van een chemisch ontstoppingsmiddel in sommige gevallen wel effectief, maar hebben dit soort middelen vooral heel veel nadelen. Zo kan de rioleringsbuis door gebruik van een chemisch middel beschadigd raken, waardoor op termijn lekkages in de riolering ontstaan. Een ander punt is natuurlijk het milieuaspect. Chemische ontstoppings- en reinigingsmiddelen zijn erg schadelijk voor het milieu, de natuur en het klimaat. En ten slotte hebben dit soort middelen ook nadelige gevolgen voor de gezondheid. Aangezien het erg agressief is voor de algemene gezondheid, maar ook op de huid, is het van belang dat je de loodgieter waarschuwt als je chemische ontstopper geprobeerd hebt. Anders lopen zij een reëel risico op bijvoorbeeld brandwonden.

Lukt het niet? Schakel dan een loodgietersbedrijf in

Heb je alles geprobeerd om zelf de ontstopping te verwijderen, maar lukt het nog steeds niet? Schakel dan een ervaren loodgieter of een ontstoppingsbedrijf in om het probleem te verhelpen. Je hebt dan de garantie dat de toiletverstopping professioneel en grondig opgelost wordt op zo’n manier dat deze niet snel terugkomt.

Totaal

Laat je bericht achter