• info@drosinstallatietechniek.nl

Zo regel je de verlichting in jouw woning

led

Zo regel je de verlichting in jouw woning

Nu de donkere wintermaanden weer om de hoek staan zijn we allemaal weer wat meer op zoek naar fijne verlichting voor in huis. Als we binnenkort de lampen alweer om een uur of 4 ’s middags aan moeten zetten willen we natuurlijk wel tegen prettige verlichting aan kijken. Daarnaast is verlichting erg belangrijk voor de sfeer van de kamer. Met tegenwoordig zoveel verschillende soorten verlichting, lampen, dimsystemen en lichtbronnen moet je vaak wel goed zoeken voordat je de juiste verlichting hebt gekozen. Daarom lees je in deze blog meer informatie over verlichting dat jouw keuze eenvoudiger maakt.

Verschillende lichtsoorten

Voordat je op zoek gaat naar nieuwe verlichting is het belangrijk dat je bedenkt naar welke lichtsoort je nu eigenlijk op zoek bent. Er zijn vijf lichtsoorten te onderscheiden: basisverlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting, gerichte verlichting en decoratieve verlichting. Basisverlichting is puur om je weg in huis te vinden, de verlichting die je als eerst aanzet wanneer je een ruimte binnenloopt. Sfeerverlichting is eigenlijk een aanvulling op de basisverlichting, vaak een wandlamp, vloerlamp of tafellamp. Bij functionele verlichting kun je denken aan een leeslamp of bureaulamp, gerichte verlichting verlicht een specifieke plek of licht een bepaald object uit. Wil jij jouw nieuwe schilderij showen, dan verlicht je deze middels gerichte verlichting. Decoratieve verlichting is -zoals je al vermoed- puur ter decoratie. Denk aan kerstlampjes, lichtslingers en lichtsnoeren.

Alles over led-verlichting

Tegenwoordig zie je steeds meer led-verlichting op de markt. Dit is een populair alternatief voor de traditionele gloeilamp die we liever zien verdwijnen, naast de halogeen verlichting. Het grootste verschil met de gloeilamp is dat led een elektronische lichtbron is die de gebruikte energie bijna volledig omzet in licht, terwijl een gloeilamp gebruik maakt van verbranding. Hierdoor is led tot wel 80% zuiniger dan een gloeilamp. Vaak betaal je voor led verlichting iets meer, maar omdat dit veel langer meegaat is het uiteindelijk goedkoop in gebruik. Houdt er wel rekening mee dat niet alle led-lampen dimbaar zijn. Vaak heb je hiervoor een aparte driver, transformator of dimmer voor nodig. De dimbaarheid is vooral anders doordat led een lager voltage, wattage en andere spanning hebben.

Bij het kopen van een led-lichtbron dien je goed te kijken naar de fitting en het wattage van de lichtbron. Deze mag het maximaal toegestane aantal Watt niet overschrijden voor de lamp. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar led spots, zorg dat dat je de juiste fitting gebruikt. Sommige led spots hebben een geïntegreerde led-module die al in de lamp zit verwerkt.

Totaal

Laat je bericht achter