om vooraf te weten waar je allemaal op moet letten. Want de tijden zijn veranderd en er zijn nu meer mogelijkheden dan 8 tot 10 jaar geleden wat wasmachines betreft. Denk bijvoorbeeld aan; hoeveel je tegelijk wil wassen, een wasmachine huren of kopen en het geluidsniveau. Met deze 5 tips vind je de wasmachine die het beste bij je past bij jouw woonsituatie.
1. Toeren per minuut (tpm)
Het aantal toeren bepaalt hoe droog de was uit de machine komt. Hoe hoger het aantal toeren, hoe droger het wasgoed wordt. Wasmachines hebben een toerental tussen de 800 – 2000 tpm. De meest voorkomende zijn wasmachines met 1200, 1400 of 1600 tpm. Heb je een droger? Dan is 1600 tpm ideaal, want hoe droger het wasgoed uit de machine komt, hoe sneller de droger klaar is. En dat betekent minder energieverbruik, want drogers hebben over het algemeen meer energie nodig dan een wasmachine om de klus te klaren. Hang jij de was liever op? Dan is het ook prettig als het wasgoed niet supernat is. Zo blijft de vloer droog en wordt de ruimte waar de was hangt niet heel vochtig. 1200 of 1400 tpm is dan genoeg.
2. Bijzondere functies
Sport je vaak? Dan wil je je delicate sportkleding natuurlijk lang mooi en fris houden. Of vind je het belangrijk om extra snel te wassen of extra duurzaam? Of wil je liever een wasmachine die je via een app op je smartphone kan bedienen? Het kan tegenwoordig allemaal! De meeste wasmachines van nu zijn uitgerust met allerlei handige en innovatieve functies die je leven makkelijker maken. Bedenk vooraf wat jij handige functies vindt en of je deze echt nodig hebt. Want ja, hoe innovatiever, hoe duurder. Vergeet dat niet.
3. Het vulgewicht
Met vulgewicht wordt het aantal kg bedoeld dat je in 1x kunt wassen. Het ideale vulgewicht voor jou wordt bepaald door verschillende factoren: met hoe veel mensen woon je samen, was je vaak of weinig in een week omdat je veel sport of iedere dag schone kleding aantrekt. Of juist niet. Als je alleen woont en dus voor 1 persoon hoeft te wassen is een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg prima. Moet er voor 4 of mensen 5 tegelijk gewassen kunnen worden? Dan is een vulgewicht van 8 of 9 kg handiger. Hoe meer je namelijk in 1x kunt wassen hoe meer tijd je bespaart. En waarschijnlijk ook water en energie.
4. Het geluid
Een wasmachine die je haast niet hoort is het allerfijnst. Maar hoe zachter het geluid, hoe duurder de wasmachine. Een hele stille wasmachine is dus niet voor iedereen betaalbaar. En soms zelfs niet echt nodig. Bedenk van tevoren waar de wasmachine komt te staan. Dichtbij de slaapkamer? Dan is prettig als de wasmachine zo min mogelijk geluid maakt. Staat de wasmachine in de bijkeuken die je kunt afsluiten met een deur? Dan maakt de hoogte van het geluidsniveau waarschijnlijk wat minder uit. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel (dB). Het aantal dB van een wasmachine staat op het energielabel. Handig om vooraf te weten; een stille wasmachine wast op max. 50db en centrifugeert op max. 75dB. Een verschil van 3dB lijkt misschien niet veel, maar dat is het wel als het aankomt op geluidsniveau. 3dB meer staat gelijk aan 2x zoveel geluid.
5. Huren of kopen
Of je de wasmachine nou huurt of koopt; het apparaat staat bij jou thuis en je kan ’t zo vaak gebruiken en wanneer je wil. Het verschil zit in de aanschafprijs en de service. Heb je gespaard, wil je uit veel soorten wasmachines kunnen kiezen en zelf bepalen wat er met de wasmachine gebeurt als ie kapotgaat? Koop ‘m. Moet je de wasmachine heel plotseling vervangen en komt het financieel niet uit en/of vind je duurzaamheid net zo belangrijk als comfort en service? Dan is witgoedverhuur de beste oplossing voor jou.