• info@drosinstallatietechniek.nl

Waar bestaat een zakelijke zonnestroominstallatie uit?

Waar bestaat een zakelijke zonnestroominstallatie uit_.v1

Waar bestaat een zakelijke zonnestroominstallatie uit?

In de eerste oogopslag ziet een zonnestroominstallatie eruit als een rij zonnepanelen op het dak, netjes gerangschikt. Maar bij een goedwerkende zonnestroominstallatie komt meer apparatuur kijken dan alleen de welbekende panelen. Er is o.a. apparatuur nodig voor het omzetten naar ‘werkbare’ stroom, maar ook monitoring om de werking van de panelen in de gaten te houden zonder het dak op te moeten.

We beginnen met omvormers

De omvormer is dé tussenschakel van panelen naar het elektriciteitsnet, de panelen leveren namelijk gelijkstroom en door het net loopt wisselstroom. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet naar de wisselstroom zodat het bruikbaar is. Door dit proces wordt een omvormer vrij heet en er komt vaak wat geluid vrij, het is goed om hier rekening mee te houden bij installatie. Ook hebben deze apparaten een wat kortere levensduur dan de zonnepanelen zelf, waar zonnepanelen ruim 25 jaar meegaan moeten omvormers na een jaar of 10 wel vervangen worden. Hiermee houdt de installatie vaak rekening in zijn begroting en berekening van het rendement en terugverdientijd.

Optimizers

Dat een zonnestroominstallatie panelen nodig heeft spreekt voor zich, maar deze panelen krijgen soms ook zogeheten ‘optimizers’ mee. Dit is apparatuur wat zijn functie al in de naam heeft zitten, het zorgt ervoor dat de panelen altijd optimaal presteren. Bij schaduwinval of een defect paneel zorgen optimizers ervoor dat dit niet ten koste gaat van de opbrengst van de andere panelen. In wezen maakt een optimizer van een paneel een ‘slim’ zonnepaneel. Er zijn van deze apparaten verschillende varianten in omloop, ze kunnen per individueel paneel worden gekoppeld als per rij panelen.

Monitoring

Het derde essentiële onderdeel van een zonnestroominstallatie is een monitoringsysteem. Zoals tegenwoordig de meeste huishoudens al een slimme meter hebben waarbij in ‘real-time’ energie verbruik vanaf de smartphone gecontroleerd kan worden, zo bestaan er ook systemen voor de zonnepanelen. Deze meters geven de opbrengst van de panelen op en wanneer een paneel defect is wordt er via de app een alert gestuurd. Dit zorgt ervoor dat er snel gehandeld kan worden als een paneel uitvalt waardoor de verloren opbrengst tot een minimum wordt beperkt.

Onderconstructie

Het laatste onderdeel van de installatie is het frame waarop de panelen rusten. In het geval van een schuin dak worden de panelen dicht op de dakpannen geplaatst met een stalen frame ertussen. Hierbij wordt goed afstand gehouden van de dakranden omdat daar het effect van de wind op de panelen voor te veel druk zorgt en dit kan gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Op platte daken worden panelen op een frame gelegd zodat ze in een helling van 13 graden liggen wat zorgt voor de optimale opbrengst. Deze stalen frames worden gezekerd met ballast, zodat de wind die onder de panelen komt er niet voor zorgt dat ze van het dak worden geblazen.

Ben je geïnteresseerd geraakt in het opwekken van eigen zonne-energie? Vraag dan kosteloos en vrijblijvend een adviesrapport op maat aan van Zonnestroom Nederland, hierin schetsen we het beeld van een zonnestroominstallatie specifiek voor jouw situatie en wat je kan besparen en verdienen!

Totaal

Laat je bericht achter