Bij een nieuw-, aan- of verbouw van je woning kun je bijna niet aan het installeren van elektra ontkomen. Dit blijkt vaak echter lastiger te zijn dan men op voorhand denkt! In het bijzonder het aanleggen van de elektrakabels gaat in veel gevallen fout. Wanneer de kabels te dicht in de buurt van elkaar worden gelegd, kunnen ze in het ergste geval met elkaar versmelten. Dit is het gevolg van de warmte die niet kan ontsnappen. Het versmelten van elektrakabels resulteert in een kortsluiting en daarmee in een stroomstoring. Een kortsluiting kan een brand tot gevolg hebben. Iets wat je voorkomt door voor het installeren van de elektra een elektricien in te schakelen.
Wij spraken een specialist in elektra installatie in Gent, die ons meer kon vertellen over het zelf installeren van elektra in huis.
Het installeren van elektra vergt een gedegen voorbereiding. Kijk bijvoorbeeld voldoende instructievideo’s en stappenplannen op internet, voordat je met de installatie van elektra begint. In deze instructievideo’s wordt stapsgewijs toegelicht hoe de verschillende klussen kunnen worden uitgevoerd. Het is belangrijk om deze stappen heel nauwkeurig op te volgen, om de kans op complicaties te minimaliseren. Zorg er daarbij voor, dat je over het juiste gereedschap beschikt. Een spanningszoeker mag hierbij zeker niet ontbreken! Een spanningszoeker helpt je te achterhalen of er stroom op onderdelen staat.
Zoals reeds beschreven zijn sommige elektraklussen behoorlijk lastig zelf uit te voeren. Bepaal om deze reden vooraf voor jezelf, welke klussen je wilt uitbesteden aan een ervaren elektricien. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf lampen aan te sluiten, maar het leggen van de elektrakabels aan een specialist over te laten. De kans op een kortsluiting of stroomstoring in huis wordt op deze manier een stuk kleiner.