Elk karwei is anders wat betekend dat voor elk karwei een andere manier van werken nodig is. Bij het verplaatsen van zware goederen is dat niet anders. Eén van de manieren hiervoor is het gebruiken van takels. Met een takel wordt trekkracht omgezet in hijskracht. Met deze hijskracht kun je goederen naar boven hijsen of naar beneden laten zakken. Daarnaast kun je een takel in combinatie met een loopkat gebruiken om de goederen naar een andere plaats te brengen.
Er zijn verschillende soorten takels. Om te beginnen zijn er de takels die met menselijke kracht werken namelijk de handtakel en de rateltakel. Relatief nieuw is de elektrische takel.
De handtakel
Een handtakel is een eenvoudig hijsmiddel dat met de hand bediend wordt. Er zijn slechts drie onderdelen: een katrol, een ketting en een haak die aan de ketting vastgemaakt is.
De rateltakel
Ook de rateltakel wordt met de hand bediend. Niet met een ketting maar met een bedieningsarm of hefboom.
De elektrische takel
Bij deze takel is geen menselijke spierkracht nodig want het hijsmiddel doet elektrisch zijn werk. De elektrische takel bedien je met een afstandsbediening, indien gewenst is er een draadloze afstandsbediening.
Veilig werken is een eerste vereiste. Om de risico’s van het werken met een takel te beperken zijn er de volgende adviezen voor de veiligheid:
De loopkat
Een loopkat is een wagentje dat rijdt over rails of glijd over kabels. Aan de loopkat zit een haak of een hijswerktuig (bijvoorbeeld een takel) met daaraan het materiaal dat je gaat verplaatsen.